Meddelare: Lars Bergkvist  År: 1914

Socken/stad: Ljustorp  By/kvarter: Frötuna

Trollfinnarna i Bredsjön var elaka på en bonde i samma by. Han hade varit likadan som de men på senare tiden ändrat sinnelag, så att de ej längre fick honom att vara med om deras trolldomsofog. För att hämnas på honom "ställde" de därför björnen hem i hans "fägål" (inhägnad vid ladugården), men han tog sin bössa och sköt björnen, innan denne hunnit anställa någon skada. Han fick både björnhud, kött och skattpengar. Det sprattet gjorde de honom ej mera. Men det är nog mycket länge sedan detta skedde.

Ur Hammarstedtska arkivet: Trollkunniga I.